Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

 

Cazare Particulari Litoral Mamaia 2019

 

Mozaic Roman

Prezinta cele mai de seama valori de cultura materiala si spirituala din vechiul Tomis si numeroase alte descoperiri de pe teritoriul Dobrogei. In curtea muzeului sunt expuse sarcofage datand din sec. I-III, baze si trunchiuri de coloane arhitrave. In salile muzeului pot fi vazute remarcabile piese neolitice din culturile Hamangia si Gumelnita, numeroase obiecte agricole din perioada sclavagista, amfore greco-romane, monede, obiecte folosite in comert.

De asemenea sunt prezentate fragmente de monumente de arhitectura, statuete de Tanagra descoperite la Callatis, lucrari de arta. Numeroase sunt statuile reprezentand diferite divinitati, printre care amintim: zeita Tyche (Fortuna), zeul Pontos, zeitaHecate, Dionysos, Hermes, Mithras si bazoreliefuri reprezentandu-l pe cavalerul trac.

O impresie deosebita produce sarpele Glycon, o spendida reprezentare in marmura a unui animal fantastic cu trup de sarpe si bot de mamifer.

Muzeul are un lapidariu si o bogata colectie numismatica cu piese de mare valoare, cum sunt monede ce au gravatefiguri de regi sciti unice in lume.
Mozaicul roman – Constanta.

Situat in spatele cladirii Consiliului Judetean Constanta. In anii 1958-1959 au fost descoperite structurile unui monumental edificiu public din sec. III-IV. Constructia se intinde pe circa 100m de-a lungul falezei. Zidurile groase de aproximativ 2m si inalte de 6m au fost asezate pe un suport lat de 3m si adanc de peste 2m, realizat din bolovani legati cu mortar. Fatada zidurilor a fost placata cu marmura alba si colorata, pastrata azi numai fragmentar.

Pardoseala edificiului era formata dintr-un exceptional covor de mozaic policrom, decorat cu motive geometrice si vegetale. Initial, mozaicul avea o suprafata de 2000 mp, din care doar jumatate s-a pastrat in stare buna, inca un sfert aflat in stare de degradare, a fost recuperat.

Pe peretele cladirii Bibliotecii municipale a fost montata tot in cadrul parcului o harta arheologica a Dobrogei cu cele mai importante asezari din epoca greco-romana.

Telefon : 0241 618 763, 0241 614 562

Tariful este valabil pentru vizitarea ambelor obiective Muzeul National de istorie si Edificiul Roman cu Mozaic.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one